צילום: יאיר צריקר

לפני כמעט שנתיים, באמצע חודש מרץ של 2012, אושר חוק הדוגמניות שקבע כי דוגמניות במשקל נמוך לא יוכלו לעסוק במקצוע שלהן עד שיעלו במשקל. החוק היה אמור לעורר שינוי רדיקלי בתעשיית האופנה להעיף בבעיטה את השלדיות מהמסלול ולהעלות דוגמניות עם משקל פחמימות נספר לקדמת הבמה. בנוסף, החוק שם לו למטרה למנוע מדוגמניות אנורקטיות להיחשף במדיה הציבורית כדי להשפיע במידה מזערית על הצעירים בני זמננו. בנוסף, נקבע כי כל מי שיצולם לפרסומת מסחרית יחוייב באישור רופא המעיד על כך שהוא לא נמצא בתת משקל, כלומר, שבשלושת החודשים שקדמו לצילומים מדד מסת הגוף שלהם (BMI) היה תקין (גבוה מ-18.5). "הגיע לקצו עידן השלדים על שלטי חוצות ורזון חולני בכל מקום" טען בזמנו עדי ברקן, מיוזמי החוק ובעל חברת הדוגמנות הנושאת את שמו והוסיף כי "הגיע הזמן לחשוב על עצמנו ובעיקר על הילדים שלנו, ולקחת אחריות על מה שאנחנו שמים להם כל יום מול הפנים. הגיע הזמן לעידן חדש שבו רזה מדי זה לא סקסי".

מעבר על תמונות שמוצגות באתרים של סוכני דוגמניות או סוכנויות מגלה שהחוק לא עבר מהתיאוריה לאכיפה. הלוק נשאר סקיני, עצמות החזה שולטות ביד רמה, ואף אחד לא באמת בודק אם עברת את המשקל האסור. מצד שני חברי הכנסת ממשיכים להתעסק בשלהם ולשחרר מעת לעת לאמצעי התקשורת המלצות וטענות על הגברת האכיפה. עדיין לא נמצאה הסוכנות או הסוכן שקיבלו קנס, זימון לבית משפט או צו סגירה בעקבות שימוש בפרסומות שבהן מוצגות בדוגמניות שנמצאות בתת משקל.

גל גדות היתה בין הראשונות שהיו צפויות להפסיק לעבוד מול הבזקי המצלמות אחרי יציאת החוק. בחודש שבו אושרה ההחלטה בכנסת בקריאה שלישית שרבטה גדות בפייסבוק, קבל עם ואומה, את המסר "כמו פופוליזם זול גם אנורקסיה היא מחלה קשה שדורשת טיפול רציני, מעמיק ומשמעותי יותר מחוק BMI מטופש. Bullshit Made In Israel". שנתיים אחרי וגדות, כמו שבטח שמתם לב מהפרסומת האחרונה של קסטרו, לא מחוסרת תעסוקה.

הטרנד החדש, 'גשר הביקיני' (הביקיני ברידג', בלעז), מוכיח לכולם שאנחנו עדיין לא מבינים את חשיבות חוק הדוגמניות. איך אפשר לדבר על אידיאל היופי כשהאינסטגרם מוצף בתמונות סלפי שגורמות לבנות ישראל להתחרות על הבלטת עצמות האגן? תוסיפו לזה את טרנד 'מרווח הירכיים' וכוכבת הרשת חן טל ותקבלו הלחץ החברתי על הצעירים ומסיימי הטיפשעשרה מתעצם עד למצב בלתי נסבל.

אווה לימסוב, שלהטה לאחרונה בקמפיינים של לי קופר ובאינספור שלטי חוצות באיילון אמרה השבוע לאתר בנושא זה ש"אני חושבת שכל דבר שמגן על בריאותם של בנות צעירות הוא מבורך, נכון וראוי. יחד עם זאת לכל אחת יש מבנה גוף שונה ו-BMI הינו מדד כללי בלבד. בנוסף יש אחריות אישית לכל אדם על גופו, וכמו שלדעתי ראוי לאסור על אדם שמן לאכול אוכל משמין כך לא ראוי להכתיב לבחורה רזה לאכול יותר. לדעתי החוק מבורך, אך הוא צריך לחול רק על בנות 18 ומעלה".

הדוגמנית דניאל להב, מבטן היצור של התעשייה המזערית בירושלים, היא ההוכחה שדוגמניות אנורקטיות לא זוכות לעדיפות יתר מול המצלמה. בשיחה שערכנו השבוע עם להב היא ספרה ש"חוק הדוגמניות לא צריך להפריע לאף אחד. שכל אחת תעשה מה שטוב לה. החוק הזה ממש לא עוזר בפועל. אני חייבת לציין שדווקא בישראל הדוגמניות הן לא הכי שדופות".

צילום: יאיר צריקר
צילום: יאיר צריקר

בסוכנות סי מודלס, בניצוחה של אופליה סלע, החליטו להקים אגף דיילות כתעסוקה לדוגמניות. אחד התנאים הברורים של האגף: להיות יפה, אבל לא בהכרח להציג מראה צר. "הפכנו מסוכנות לחברה לאחרונה, אנחנו עובדים על פי החוק" מספרת אופליה סלע, בעלת הסוכנות ומוסיפה "הביקוש לדיילות גברה בתקופה האחרונה. אנשי עסקים התחילו להבין שבחורות יפות הן דבר שמוכר יותר בקלות. בעולם הדיילות לא מבקשים מסת גוף אנורקסית, ואני חושבת שיצירת סגנון תעסוקתי כזה וערבוב בין שני העולמות יוכל לגרום לשינוי טבעי באידיאל היופי של עולם האופנה והדוגמנות. מדובר בשיטה חדשה, גם מבחינה עולמית, ואני בטוחה שהיא תוביל לשינוי בהתנהלות של שאר הסוכנויות בארץ כלפי חוק הדוגמנות".

צילום: סי מודלס
צילום: סי מודלס

צילום: סי מודלס
צילום: סי מודלס


 


כתבות אופנה

TOP
נגישות