אילה רז

1/10/2014
תומר בן כנען

תמונה ללא תיאור

אחרי לא מעט שנים של עיסוק כמעצב אופנה יש לי את הזכות להכיר כמה אנשים שאינכם מכירים מעולם האופנה ולדעתי חובה להכיר אותם משום שיש להם ערך מוסף ומלבד דיבורים יש מאחוריהם גם הרבה מעשים אחת מהן היא - אילה רז - אוטוריטת אופנה שהיתה לי הזכות להיות תחת הדרכתה בזמן שכתבתי את עבודת הגמר שלי בשנקר שהשוותה בין עולם הפורנו לעולם האופנה ובדרכה החיובית כל כך ידעה אילה כיצד לכוון אותי

הנה ראיון קצר עם אינציקלופדיית אופנה אנושית מקומית

מי את אילה רז?

תלוי מתי שואלים אותי את השאלה הזאת. קודם הייתי מורה, אחר כך מעצבת-אופנה, אחר כך מרצה בשנקר וראש המחלקה לעיצוב אופנה, אחר כך חוקרת אופנה, אחר כך מעצבת תכשיטים אמנותיים, אוצרת תערוכות אופנה וטקסטיל  והיום אני כותבת במקביל מחקר על מאיירי אופנה בישראל וסדרה של ספרי ילדים שאחד מהם כבר נמצא באמזון והשני בדרך לשם. על כל אחת מהתקופות תוכל למצוא חומר רב בבלוג שלי (אני גם בלוגרית) אשלח לך לינקים אם תרצה...

מה היא התקופה האופנתית החשובה מכל בעינך?

בעיני, התקופה החשובה ביותר בהתפתחות האופנה המודרנית, היא שנות ה-20 של המאה הקודמת וליתר  דיוק התקופה שבין 1925- 1930

כיצד נראית האופנה בימנו?

האופנה בימינו נראית בדיוק כמו שאנחנו נראים: דור אבוד ומבולבל, שוויתר על ערכים מסורתיים מוצקים ומחפש (בינתיים ללא הצלחה) ערכים אחרים במקומם.

אופנה ישראלית! יש דבר כזה?

אין אופנה ישראלית, אבל יש מאפיינים ישראליים באופנה שלנו. משהו נון שאלנטי, קצת זרוק, אף פעם לא מהוקצע למשעי, והרבה הגזמה לגבי טרנדים אופנתיים. בצבעים אצלנו יש לדעתי פיספוס גדול: בעיר מלאה אור כמו תל-אביב, היה נכון יותר להשתמש בצבעים חמים ובהירים ולא בשחורים-אפורים עגמומיים בסגנון אורבני עאלק.

כמורה ומחנכת כיצד והיכן את ממליצה ללמוד עיצוב אופנה?

איך שאני לא אענה על השאלה הזאת- יהיה מישהו שזה לא ימצא חן בעיניו, אז בוא נדלג על זה. רמז, לא איפה שאתה חושב שאני חושבת.

המעצב/ת החשוב/ה בעיניך ומדוע?

ריי קוואקובו, שעשתה לאופנה המודרנית דה קונסטרוקציה והרכבה מחדש, ולימדה את המערב לחשוב באופן שונה ולבדוק מחדש את הגבולות של יופי וכיעור.

יש רשת אופנה מקומית שעושה את ההבדל לדעתך?

אני עדיין מחפשת...כולם מנסים כאן להמציא מחדש את זארה, אבל זה לא הכוון. יש לי הרבה הערכה לדורין פרנקפורט שהולכת עם מקורות ההשראה שלה ומכירה היטב את מבנה הגוף והטעם הלוקאלי.

תעשיית הטקסטיל שבנתה את המדינה גוועת! יש פתרון?

בתעשיית הטקסטיל המסורתית, יש חלק גדול שנעשה בעבודת יד, והיא נחשבת lowtec לכן היא מתאימה לארצות מתפתחות, כמו שישראל הייתה בשנות ה-60-70 של המאה הקודמת. באותה תקופה הממשלה הזרימה כספים רבים ונתנה תמריצים משכנעים לכל יצרני הטקסטיל. כיום, ישראל היא מעצמת הייטק ומשקיעה את רוב התמריצים בתחום זה.  נראה לי שרק תעשיית טקסטיל שמבוססת על הייטק, כמו דלתא למשל, שבה רוב העבודה נעשית באמצעות רובוטים- יכולה להתחרות בשווקי העולם.

האופנה בעתיד! את רואה שינוי מכונן באופק?

יש פיתוחים מאוד מעניינים של הדפסה בתלת-מימד. אני פריקית של טכנולוגיה ומאמינה בכוחה לשנות הרגלים ואורח חיים. אני בטוחה שהמדפסת  התלת-מימדית תשנה לא רק את האופנה אלא גם את דרכי השיווק המוכרים לנו כיום, לא מוכנה להתנבא תוך כמה זמן זה יקרה, אבל זה כנראה הרבה יותר קרוב ממה שאנחנו חושבים.

מילה אופנתית לסיכום: שחור.

 ועכשיו לשאלות שתשובתך תינתן ב- כן או לא


קונה בגדים ברשתות האופנה? כן
קונה בגדים של מעצבים ישראלים? כן
קונה בגדים של מעצבים בחו"ל? לעתים רחוקות
טייץ כתחליף למכנס? חס וחלילה ואם כן- לא אחרי גיל 20!
ג'ינס וטי שירט לגברים? בכיף
ג'ינס וטי שירט לנשים? בלי בעיה
תוכנית ראליטי למעצבי אופנה? תעזוב אותי מתכניות ריאליטי, ראבק!
תחזיות אופנה? כן, במידת הזהירות המתבקשת
תל אביב בירת אופנה? לא הגזמת קצת? מספיק לי שנהיה על המפה…

 

הנה לכם כמה קישורים מעניינים לבלוג של אילה - תהנו:


http://wp.me/pJrL9-Ak
http://wp.me/pJrL9-1HV
http://wp.me/pJrL9-1P8

 

לסיכום אומר: אני ממליץ לכם לבקר בבלוג של אילה ולטעום קצת אופנת אמת כזו שבאה מהידע והרגש והנסיון ולא מההתלהמות שמוכרים לכם סטייליסטים בטלויזה - כזו אופנה שקורים לה- תרבות

 


כתבות אופנה

TOP
נגישות